Početak>Savjeti stručnjaka>Značaj sadašnjeg trenutka

Značaj sadašnjeg trenutka

U borbi protiv sopstvenih slabosti postoji jedno vrlo efikasno sredstvo, a to je: živjeti u sadašnjem trenutku.

U borbi protiv sopstvenih slabosti postoji jedno vrlo efikasno sredstvo, a to je: živjeti u sadašnjem trenutku. Uostalom, kad se dobro promisli čovjek i ne može da živi drukčije sem u sadašnjosti: postoji samo trenutak koji upravo doživljavamo; budućnost je, zapravo, samo jedan od narednih trenutaka koji ćemo preživljavati onda kad nastupi.

U sadašnjem trenutku, čija ja osobina prolaznost, uživaćete u punoj mjeri ako se potpuno poistovjetite s njim. Iskoristite ga dok vam se nudi i zaboravite prošlost koja je protekla i budućnost koja će doći kad joj bude vrijeme. Uživite se u sadašnji trenutak kao da ni jednog drugog više neće biti i ne zaboravite da je željeti nešto, nadati se nečemu i žaliti za nečim najrasprostranjenija i najopasnija taktika odbacivanja sadašnjosti.

Takvo omalovažavanje sadašnjeg trenutka često dovodi do idealizovanja budućnosti: u ovom ili onom trenutku u budućnosti desiće se čudo, sve ćete srediti i doživjećete sreću! Kada taj očekivani događaj - sticanje diplome, sklapanje braka, rođenje djeteta, neko unapređenje - stvarno nastupi, život će, mislite vi, u pravom smislu tek početi! Ali, u većini slučajeva, kad se taj događaj odigra - nastupa duboko razočaranje! Ono što se ostvarilo nikad se ne poklapa sa onim što se zamišljalo, očekivalo.

Sjetite se, na primjer, svog prvog seksualnog doživljaja. Poslije tako dugo obuzdavanog očekivanja nije bilo ni razbuktavanja orgazma, niti delirijuma strasti. Ne, nije bilo one "rajske naslade" i vi se začuđeno upitali zašto se oko svega toga pravi tolika buka. A možda ste pomislili: zar je to sve?

Referenca: "Otklonite svoje mane" - Savjeti psihologa