Početak>Mudre priče>Veliki talasi

Veliki talasi

Onami je bio veoma snažan i odlično je poznavao vještinu rvanja ali je na javnim takmičenjima imao takvu tremu da su ga obarali čak i sopstveni učenici.

U ranim danima Meiđi ere živjeo je dobro poznati rvač po imenu Onami, Veliki talasi. Onami je bio veoma snažan i odlično je poznavao vještinu rvanja. Nasamo, pobjeđivao je čak i svog učitelja, ali je na javnim takmičenjima imao takvu tremu da su ga obarali čak i sopstveni učenici.

Onami je u sebi osjećao da bi valjalo da se obrati za pomoć nekom zen učitelju. Hakuđu, lutajući učitelj, boravio je nakratko u obližnjem hramu, pa je Onami odlučio da ode do njega i ispriča mu za svoju muku.

"Tvoje ime je Veliki talasi", stade učitelj da ga savjetuje, "stoga ostani noćas u ovom hramu. Zamisli da jesi talas. Više nisi uplašeni rvač. Ti si taj ogromni talas sto briše i guta sve pred sobom. Učini tako i bićes najbolji rvač u ovoj zemlji".

Učitelj se povuče na spavanje. Onami je sjedio i meditirao, nastojeći da zamisli sebe kao talas. Misli su mu skretale na mnoge druge stvari. Potom je postepeno sve više i više počeo da osjeća talase.

Kako je noć odmicala, talasi su postajali sve veći i veći. Raznijeli su svo cvijeće u saksijama. Preplavili su čak i Budu na svom oltaru. Do zore, na mjestu gdje je bio hram bjehu samo plime i oseke beskrajnog mora.

Ujutru je učitelj našao Onamija kako meditira, s osmjehom na usnama. Potapšao je rvača po ramenu. "Sada te vise ništa ne može poremetiti", rekao je. "Ti si taj talas. Počistićeš sve pred sobom".

Istog dana, Onami se prijavio za takmičenje u rvanju i pobijedio. Od tada, više niko u Japanu nije mogao da ga pobijedi.

Dekoracija

Snaga volje je zaista veoma moćna sila u nama.