Šta je sreća

Opredjeliti se za sopstvenu "sreću" predstavlja mnogo lakši poduhvat nego mirenje sa nekim stvarima koje svakodnevno unose haos u vaš život.

Sreća je potpuno prirodno stanje. Dovoljno je samo da pogledamo djecu pa da se uvjerimo u to. Međutim, veoma je teško odvići se od onih "trebalo bi"...i "moram" koje smo upili u sebe u prošlosti.

Vi automatski postajete nesrećni, gnjevni, uvrijeđeni ili frustrirani zbog toga što ste već odavno navikli da stvari posmatrate kroz prizmu tih pojmova. Prihvatili ste svoje ponašanje ne pokušavajući nikad da ga dovedete u pitanje. Međutim, mogli biste da naučite da više ne budete nesrećni, gnjevni, uvrijeđeni ili frustrirani, kao što ste se navikli da doživljavate i ispoljavate sve te negativne reakcije.

Naučili ste, na primjer, da je odlazak zubnom ljekaru neprijatan i bolan doživljaj. Oduvijek ste imali osjećaj da je to neugodan doživljaj i izjavljivali ste recimo, da se "užasavate bušilice". U stvari sve su to samo stečene reakcije. Međutim, vi možete da sugerišete sebi da je takav doživljaj prijatan i uzbudljiv. Ako ste stvarno čvrsto riješeni da se služite svojim mozgom, moći ćete da ubijedite da je zujanje bušilice doživljaj koji ne mora da izazove neprijatno osjećanje.

Tada ćete ono što ste navikli da nazivate bolom, početi da smatrate normalnim i više se nećete plašiti posjete zubnom ljekaru. Na taj način ćete kontrolisati svoje mentalne, odnosno fizičke, reakcije u zubnoj ordinaciji umjesto da se grčevito držite starog uobraženja i da rezignirano i strpljivo podnosite neugodnosti.

U pitanju je samo jedna jedina stvar - vaša sposobnost da se opredjelite za sreću u svakom trenutku svog života ili, bar u najmanju ruku, da izbjegnete da budete nesrećni. To je svakako revolucionarna koncepcija, ali je moramo brižljivo proučiti prje nego što bismo je odbacili. Jer, ako bez razmišljanja odbijete da je prihvatite, smatraćete, zapravo, da je neko drugi, a ne vi, "odgovoran" za vas. Uostalom, opredjeliti se za sopstvenu "sreću" predstavlja mnogo lakši poduhvat nego mirenje sa nekim stvarima koje svakodnevno unose haos u vaš život.

Isto onako kao što se opredjeljujete da budete srećni umjesto nesrećni u konfrontaciji sa mnoštvom raznih zbivanja u svakodnevnom životu, možete se odlučiti za pozitivno, umjesto za negativno - reagovanje.

Referenca: "Otklonite svoje mane" - Savjeti psihologa