Početak>Savjeti stručnjaka>Osjećanja po sopstvenom izboru

Osjećanja po sopstvenom izboru

Vi sami činite sebe nesrećnim zbog načina kako razmišljate o ljudima i stvarima sa kojima dolazite u dodir u svakodnevnom ophođenju.

Osjećanja nisu emocije koje ispoljavate bez ikakvog svjesnog sadejstva već su to reakcije za čije se ispoljavanje opredjeljujete. Ako vladate svojim emocijama nećete morati da se opredjeljujete za ispoljavanje negativnih reakcija.

Od onog trenutka kada se osposobite da osjećate ono što svjesno hoćete da preživljavate krenućete stazom koja vodi do usvajanja "inteligentnog stava", stazom sa koje se ni na jednom mjestu ne može skrenuti u pravcu nervne depresije. Biće to za vas potpuno nov put, jer emocije postaju za vas stvar slobodnog opredjeljenja, a prestaju da budu "sastavni dio vašeg postojanja".

Važno je da znate da ste sposobni da kreirate ono što, po vašem slobodnom izboru, postaje vaš način razmišljanja. Ako nešto iznenadno iskrsne u vašoj svijesti (opredjelili ste se za to već ranije, iako vam možda nije jasno zašto ste to učinili), još uvijek ste u mogućnosti da to odagnate i samim tim kontrolišete svoja duševna preživljavanja.

Svako osjećanje predstavlja, u stvari, fizičku reakciju koju je izazvala jedna misao. Ako ste zaplakali, ako ste pocrvenili ili srce počinje ubrzano da vam lupa - lista mogućih emocionalnih reakcija je beskonačna. Postojao je, svakako, neki signal koji je potakao iz moždane kore. Ako je taj centar oštećen ili više ne funkcioniše - neće biti ni emocionalnih reakcija. Kod nekih moždanih oštećenja iščezava čak i osjećaj fizičkog bol.: moći ćete da stavite ruku na usijanu pećnicu, a da ne osjetite ni najmanji bol. Znači, ako vaš mozak ne funkcioniše kako treba, nećete moći da osjećate nikakve fizičke senzacije. Svim emocijama mora da prethodi neka misao, a to znači bez aktivnosti mozga ne dolazi ni do osjećanja.

Ako, prema tome, kontrolišete svoje misli i ako vašim osjećanjima prethodi određena misao, bićete sposobni da vladate njima. Kontrolu nad svojim osjećanjima ostvarujete utičući na misli koje im prethode.

Vi vjerujete, recimo, da nas drugi unesrećuju, ali to nije tačno. Vi sami činite sebe nesrećnim zbog načina kako razmišljate o ljudima i stvarima sa kojima dolazite u dodir u svakodnevnom ophođenju. Da biste se oslobodili svojih slabosti morate naučiti da mislite na drugi način.

Referenca: "Otklonite svoje mane" - Savjeti psihologa