Početak>Savjeti stručnjaka>Do boljeg fokusa putem svjesne prisutnosti

Do boljeg fokusa putem svjesne prisutnosti

Živjeti u sadašnjosti je, u stvari, jedino ispravno jer je to jedino što postoji. Juče je nešto što je bilo, a sutra se još nije ni desilo.

Svjesna prisutnost je kada ste potpuno fokusirani na sadašnjost i u potpunosti uspijevate da radite jednu stvar u isto vrijeme. Kada otvorite vaša čula i potpuno ste prisutni u sadašnjosti povećava vam se mogućnost postizanja rezultata i koncentracije, osjećate se manje stresni, rascijepljeni i nebalansirani u svakodnevnici.

Svima nas se desilo da smo ponekad pričali sa nekom osobom i primjetili da nismo baš aktivni slušači, da smo fizički prisutni ali da se mentalno nalazimo na nekom drugom mjestu. Taj osjećaj se može suzbiti putem treniranja našeg ovdje i sada osjećaja.
Svjesna prisutnost je jedan od najstarijih ljudskih instinkta. Mi smo mentalno programirani da stalno budemo usmjereni na signale tijela i stvari koje se dešavaju oko nas, ali kada smo stresni imamo tendenciju da zatvorimo sve utiske o nama samima i stvari oko nas i samo se fokusiramo na ono što se treba uraditi u datom trenutku. Zato može biti dobra ideja da treniramo svoju svjesnu prisutnost.

Rezultat bivanja ovdje i sada, recimo na poslu, je često poboljšana efikasnost.
Na taj način možemo izbjeći rasipanje energije na stalno zabrinjavanje za razne stvari, koristiti svoj puni potencijal i ostvariti jedan zabavniji život jer smo postali prijemčiviji za signale koje sami sebi šaljemo i koje nam drugi ljudi šalju.
Kada se ne osjećamo stalno stresni za sljedeću obavezu u našem kalendaru dajemo sebi prostora za nove ideje i kreativnost. Svjesna prisutnost je stvar koja se uči i može uzeti nekoliko sedmica prije nego što primjetimo konkretne rezultate naših ulaganja.

Vježbe

Osjetite tjelesne signale

Zastanite par minuta, zatvorite oči i osjetite kako se osjećate. Posmatrajte svoje misli, ali pustite da samo prolaze bez da im posvećujete pažnju ili razmišljate o njima. Udahnite duboko nekoliko puta i obratite pažnju na tjelesne signale i zvukove oko vas.

Istrenirajte svjesnost vašeg tijela

Sjednite ili lezite udobno u nekoj tihoj i mirnoj sobi. Zatvorite oči i dišite mirno. Opustite cijelo tijelo i osjetite kako se osjećate u svakom dijelu tijela. Idite sistematski kroz cijelo tijelo i osjetite kako tijelo postaje teško i opušteno. Pokušajte zaustaviti tok misli i umjesto toga obratite pažnju na utiske u vašoj okolini.

Uzmite jednu mikro pauzu

Zastanite kada vam je najstresnije ili kada osjećate da biste željeli otkopčati mozak na trenutak. Sjednite, zatvorite oči i fokusirajte se na deset dubokih, sporih udisaja. Fokusirajte se kako se tijelo osjeća kada udišete i izdišete i zaustavite sve misli. Sjednite poslije toga koji minut, odmorite se i prikupite snagu. Uradite ovu vježbu nekoliko puta dnevno, koliko vam prija.

Referenca: Metro