Početak>Mudre priče>Potčinjavanje duha

Potčinjavanje duha

Jedna mlada žena se jako razbolila, i pošto je puno voljela svog muža rekla mu je da će se vratiti kao duh i prouzrokovati mu patnju ako ona umre a on nađe neku drugu poslije nje.

Jedna mlada žena se ozbiljno razbole. "Toliko te volim", reče svom mužu, "i ne želim da te napustim. Nemoj otići od mene nijednoj drugoj ženi. Ako to učiniš, vratiću se kao duh i prouzrokovaću ti beskrajne patnje."

Uskoro žena preminu. Muž poštovaše njenu posljednju želju prva tri mjeseca, ali onda srete drugu ženu u koju se zaljubi. Uskoro se vjeriše.

Odmah poslije vjeridbe, duh se poče svake noći pojavljivati pred čovjekom, optužujući ga što nije održao obećanje. Duh bješe prevejan. Znao je tačno šta se događa između njega i njegove nove dragane. Kada god bi svojoj vjerenici dao neki poklon, duh bi ga opisao u detalje. Čak bi ponovio i razgovor, što je čovjeka toliko mučilo da nije mogao noću oka da sklopi. Neko mu reče da svoju muku ispriča učitelju zena koji je živjeo u blizini sela. Naposljetku, u očajanju, jadnik otiđe do njega da traži pomoć.

"Tvoja bivša žena je poslala duha i zna sve što i ti", komentarisao je učitelj. "Šta god uradiš ili kažeš, šta god pokloniš svojoj dragani, on zna. Mora da je vrlo mudar duh. Zaista, trebalo bi da se diviš takvom duhu. Sljedeći put kad se pojavi, nagodi se sa njim. Reci mu da toliko mnogo zna da od njega ne možeš ništa da sakriješ i da mu, ako ti odgovori na jedno pitanje, obećavaš da ćeš raskinuti vjeridbu i ostati sam."

"Koje to pitanje moram da mu postavim?", upita čovjek.

Učitelj odgovori: "Uzmi punu šaku sojinog zrnevlja i pitaj ga koliko tačno zrna držiš u ruci. Ako ne ume da ti odgovori, znaćeš da je on samo tvorevina tvoje mašte i više te neće uznemiravati."

Sljedeće noći, kada se duh pojavi, čovjek mu stade laskati i reče mu da on zna sve.

"Tačno", odgovori duh, "a znam i da si danas išao da posjetiš učitelja zena."

"Pošto toliko znaš", zatraži čovjek, "reci mi koliko zrna držim u ruci!"

Ne bješe više nikakvog duha da odgovori na ovo pitanje.

Dekoracija

Naša podsvijest je toliko moćna da je ponekad u stanju da stvori ubjeđenja za koja ni sami nismo sigurni da li su stvarna ili ne.