Početak>Savjeti stručnjaka>Rekreacijom do zdravijeg duha i tijela

Rekreacijom do zdravijeg duha i tijela

Onaj ko nema vremena za vježbanje danas, vjerovatno će kasnije u životu morati izdvojiti vrijeme za bolesti.

Tijelo je jedan fantastičan "mehanizam" i nešto najvrijednije što imamo. Ono je jedan kompleksan sklop mišića, organa, krvnih sudova i mnoštva ostalih faktora koji zajedno čine da možemo da se krećemo i obavljamo razne aktivnosti. Stoga nije teško zaključiti koliko je bitno brinuti se o njemu.

Brinuti se o tijelu znači održavati njegove funkcije zdravim. Da bi to postigli moramo misliti na ishranu i fizičke aktivnosti. Hrana daje tijelu neophodne supstance da bi moglo funkcionisati a fizičke aktivnosti održavaju njegove funkcije zdravim i ispravnim.

Što se fizičkih aktivnosti tiče, za jedan cjelokupni efekat potrebno je kombinovati kondicioni trening sa radom sa utezima. Kondicioni trening jača između ostalog srce, krvne sudove i pluća, dok rad sa utezima jača mišiće, kosti, hrskavice i slično. Na ovaj način postižemo potpuni efekat za čitavo tijelo.

Rezultati treninga

Više snage

Da bi izdržali svakodnevnicu potrebna nam je određena količina snage. Jedno trenirano tijelo izdržava napore kojima se izlaže u životu puno bolje nego netrenirano. Redovnim treniranjem možemo preduprijediti lakša oboljenje u budućnosti. To je u suštini, jedno od najboljih životnih ulaganja.

Bolja kondicija

Kondicioni trening jača srce i pluća i to je jedan od najboljih načina da preduprijedimo bolesti srca i krvnih sudova, što je jedan od uobičajenijih uzročnika smrti u industrijalizovanim zemljama. Kada se kondicija poboljša, razvija se volumen rada srca i srce kuca sporije. Drugim riječima, srce biva jače i svakim otkucajem pumpa više krvi do mišića koji rade. Sporiji rad srca čini da se srce može više odmarati i bolje ispuniti krvlju između otkucaja.

Bolji izgled

Radom sa utezima možemo naravno izgraditi mišiće. Mišići daju tijelu lijep oblik i bolje držanje. Više mišića poboljšavaju sagorijevanje masti u tijelu, što doprinosi smanjenju vidljivih potkožnih naslaga masti.

Zdravije tijelo

Rad sa utezima ne jača samo mišiće već sve što se nalazi okolo mišića, kao tetive, hrskavice i ostalo. Skelet biva jači i preduprijeđuje se slabljenje kostiju kao i, na primjer, povrede u laktovima, ramenima i leđima. Poboljšava se također i pokretljivost.

Regularna težina

Jesti raznovrsno je bitno da bi se osjećali bolje, dobili energiju i izdržali trening. Energiju dobijamo iz kolhidrata, masti i proteina. Tijelu također trebaju vitamini, minerali i voda da bi funkcionisalo ispravno. Najbolji način da se održi ispravna težina je unošenjem ispravne količine hrane u kombinaciji sa vježbanjem. To poboljšava metabolizam u tijelu, tako da tijelo troši više kalorija čak i dok se odmaramo.

Manje stresa

Kada se rekreiramo u tijelu se oslobađaju endorfini, koji smanjuju stres, bol i uznemirenost. Također postoje studije koje pokazuju da kretanje i rekreacija mogu ojačati samopouzdanje.

Dobro za znati

Rad sa utezima ima dupli efekat na tijelo: sagorijevanje kalorija i razvoj mišića. Veći mišići sagorijevaju više masti i dok se odmaramo i dok radimo. Ako zamijenimo jedan dio tjelesne masti sa mišićima možemo poboljšati metabolizam. Ako istovremeno jedemo manje kalorija nego što je tijelu potrebno, možemo smršati.

Svaki kilogram mišića povećava metabolizam za otprilike 100 kalorija po danu, što je proporcionalno jednoj banani. To možda ne zvuči mnogo, ali to je 36000 kalorija godišnje, što odgovara energiji koja se nalazi u oko sedam kila masti. Izgraditi dva kila mišića je jedno umjereno povećanje, što gotovo svi mogu ostvariti. To nam može pomoći da se oslobodimo 14-15 kilograma tjelesne masti godišnje.

Neka osnovna pitanja i odgovori

Da li se vježbanjem sa utezima može dobiti bolja kondicija?

Da bi se postigla bolja kondicija potrebno je treningom dovesti nivo pulsa na jedan viši nivo i tokom vježbanja ga održavati na tom nivou. Korektno izvođenje vježbanja sa utezima je jedna intenzivna forma vježbanja koja može podići nivo pulsa na visok nivo. Preduslov da se zadrži visok nivo pulsa u toku vježbi je da pauza između vježbi bude kraća, da nivo pulsa ne bi previše opadao u periodu odmaranja. Na taj način se nivo pulsa može zadržati na jednom visokom nivou, što naravno vodi ka ostvarenju bolje kondicije. Naravno, pauze između vježbi su bitne, i ne treba ih izbacivati. Dobro je u početku se konsultovati sa stručnjakom i prilagoditi pauze i vježbanje upravo prema sebi.

Mogu li se dobiti mišići ako treniramo 2 puta sedmično?

Naravno! Više treninga sedmično u kojima se treniraju isti mišići može čak umanjiti razvoj mišića. Trening je samo jedan stimulans za razvoj mišića i kondicije. Sam napredak/povećanje kapaciteta se u stvari dešava prilikom odmora koji nastupa nakon treninga. Ako je pauza između treninga prekratka, tijelo ne može stići da obnovi i ojača trenirano tkivo.

Želim smanjiti masnoću u tijelu i osloboditi se suvišnih masnih naslaga. Da li za to treba da se drži dijeta?

Držanje dijete je jedno kratkoročno rješenje problema koji vodi ka povećanoj količini masnoće poslije perioda držanja dijete! Tijelo je posebno podložno skladištenju masnoće poslije perioda gladi, jer se tako brani od novih perioda gladi. Jedini način da se zauvijek smanji količina masti u tijelu je da dugoročno promijenimo svoje navike ishrane i počnemo da jedemo ispravno i naravno da se krećemo.

Referenca: Nautilus