Početak>Savjeti stručnjaka>Kako održati imuni sistem u formi?

Kako održati imuni sistem u formi?

Postoje pojedine osoba koje se mogu zaraziti i oboliti od većine kijavica i stomačnih zaraza koje haraju, dok se neke osobe skoro uvijek provuku bez problema.

Jedan razlog može biti da osobe kojima imuni sistem ne funkcioniše kako treba češće bivaju zaražene i bolesne. Ali najuobičajenije je da osjetljivost prema infekcijama varira kod osoba sa normalnom otpornosti ka infekcijama - varira od osobe do osobe i varira kod iste osobe kroz razne periode.

Takozvana normalna flora bakterija, koja se nalazi na koži i sluzokoži i od koje ne možemo da se razbolimo, nas štiti od bakterija koje izazivaju kojekakva oboljenja. Ako se bakterije ipak uspiju provući kroz našu spoljnju odbranu, onda naša unutrašnja odbrana, koju također posjedujemo, tada nastavlja borbu sa bakterijama. Nekoliko faktora utiče da li ćete se razboliti ili ne, na primjer, količina i vrsta bakterija ili virusa sa kojima tijelo dođe u dodir i lična osjetljivost prema infekcijama. Najuobičajeniji put zaraze u periodu prehlada je putem dodirivanja vašeg nosa/usta vašim rukama. Stoga izbjegavajte da se češete ili dodirujete nos/usta.

Vrijeme inkubacije

Uvijek je potrebno neko vrijeme od momenta kada se zarazimo do pojave bolesti. To vrijeme se zove vrijeme inkubacije. Ono je različito za različite bolesti.

Virusna oboljenjaVrijeme inkubacije
Prehlada2-3 dana
Gripa1-3 dana
Zauške2-3 sedmice
Male boginje (Ospice)10-11 dana
Pljuskavice10-26 dana
Rubeola2-3 sedmice
Bakterijska oboljenjaVrijeme inkubacije
Campylobacter (Stomačna bolest)1-10 dana
Gonoreja1 dan-1 sedmice
Veliki kašalj1-3 sedmice
Kolera1-3 sedmice
Salmonela6 sati-1 sedmice
Sarlah1-7 dana

Nove navike za održavanje imunog sistema u formi

Dobro za znati o vakcinaciji

Kada primite vakcinu tada dobijete jednu malu količinu oslabljenih virusa ili bakterija. Tada vaše tijelo izgrađđuje antitijela protiv upravo te zarazne materije. Ako kasnije budete isloženi istoj zarazi već ćete imati zaštitu u vidu antitijela. Neki primjeri vakcinacije koje se preporučuju djeci su difterija, tetanus (opasna infekcija rane sa grčevima), veliki kašalj, dječija paraliza, male boginje (ospice), zauške i rubeole.

Referenca: Zdravstvena ustanova "Apoteksbolaget".