Početak>Put do sreće>Postoje sile na koje ne možemo uticati

Postoje sile na koje ne možemo uticati

Mnogi misle da je dovoljno truditi se da bi ostvarili ono što želimo. Ali, stvari ipak nisu baš tako jednostavne.

Sigurno smo se mnogo puta zapitali kako to da nam se dešavaju neke stvari koje nismo ni predvidjeli niti željeli. Svima se vjerovatno dešava da uprkos uloženom trudu ne postignu ono što su namjeravali. Svima se vjerovatno dešava da uprkos neuloženom trudu ostvare ono što su željeli. Može se stoga reći da stvarno postoje neke sile koje su van našeg poimanja.

Trudimo se a rezultata nema

Ponekad se zaista trudimo da ostvarimo neki cilj, ali uprkos tome trudu do cilja jednostavno ne dolazimo. Trudimo se da nađemo posao koji želimo, trudimo se da nađemo partnera kakvog želimo, trudimo se da živimo jedan zdrav život, da se ispravno hranimo i treniramo. Ali uprkos tome što ulažemo možda ogromne napore da ostvarimo svoj cilj, opet nam se može desiti da ga ne ostvarimo ili čak postignemo potpuno suprotan efekat.

Zašto je to tako?

Teško je reći zašto ali jedno je sigurno, a to je da nismo mi jedini koji utiču na tok našeg života. Postoje neke nevidljive, nepoznate sile koje u stvari utiču na taj tok. Nekad davno ljudi nisu znali za silu magnetizma, a to je sila koja nas okružuje i koja nam je danas i te kako poznata. Pa koliko postoji sličnih sila, koje ne poznajemo, koje ne vidimo, koje za sada još uvijek ne možemo spoznati, a koje su svuda oko nas. Možda jednog dana kad dođemo do većeg stepena razvoja i svjesnosti budemo u mogućnosti da spoznamo te sile, a možda čak i da upravljamo njima.

Šta nam drugo preostaje nego...

Postoji jedna jako poučna priča koja baš dotiče ovu temu i daje jako dobar odgovor na ovo pitanje. Odgovor koji je možda jedini prihvatljivi...bar za sada.

Priča ide ovako:

Jednom je jedan čovjek šetao klancem. Iznenada je primjetio da su mu se odvezale pertle na jednoj cipeli. Čovjek je tada zastao da zaveže pertle. U tom trenutku se na nekoliko metara ispred njega strovalio jedan ogroman kamen i to baš na mjestu gdje bi taj čovjek prošao da nije zastao da zaveže pertle. Može se reći da mu je ta neka moć.a sila dala jedan dragocjeni momenat da zastane i zaveže pertle i tako mu spasila život.

Jednog dana se može isto tako desiti da mu ista ta sila uzme taj dragocjeni momenat i nagna ga da zastane baš na mjestu gdje će se srušiti kamen i tako mu oduzeti zivot.

Pošto mi ne možemo uticati na tu silu, jedino što stvarno možemo jeste da besprijekorno vezujemo svoje pertle.

Što bi značilo

Mi ne možemo upravljati ishodom našeg života i naših djela. Možemo se jedino truditi da radimo na tome da ostvarimo određene ciljeve i želje. A da li će nam se ostvariti ili ne, na to ne možemo uticati. Stoga je nepotrebno bacati energiju i pokušavati uticati na ishod neke situacije ili se brinuti o nečemu nad čim nemamo moć. Uradimo kao što priča kaže, besprijekorno vezujmo pertle, znači djelujmo a ne razmišljajmo o ishodu. Ovo je sigurno puno lakše reći nego učiniti, ali je svakako jedna ideja za koju se vrijedi boriti.