Početak>Mudre priče>Tragalac za istinom

Tragalac za istinom

Đavo je vidjeo čoveka koji se uputio u kuću duhovnog učitelja i riješio je da učini sve što je u njegovoj moći da bi ga spriječio u pronalaženju istine.

Đavo je vidjeo čoveka koji se uputio u kuću duhovnog učitelja i riješio je da učini sve što je u njegovoj moći da bi ga spriječio u pronalaženju istine. I tako, podvrgnuo je sirotog čovjeka svim mogućim iskušenjima: bogatstvu, užicima, slavi, moći, prestižu. Međutim, čovjek je s lakoćom prošao kroz sva iskušenja, toliko je velika bila njegova želja za duhovnim prosvjetljenjem.

Kada je stigao kod učitelja, bio je iznenađen što ovaj sjedi u fotelji, dok učenici sjede na podu, kraj njegovih nogu. "Ovom čovjeku očigledno nedostaje osnovna vrlina svetih ljudi, skromnost": pomislio je. Uočio je zatim druge stvari koje mu se nisu dopale, pre svega to što mu učitelj uopšte nije poklonio pažnju. "Pretpostavljam da je tako zato što mu ne laskam kao ostali", rekao je u sebi. Nije mu se dopala ni odjeća učitelja, kao ni način na koji je govorio učenicima.

Sve ovo navelo ga je na zaključak da je došao na pogrešno mjesto. Kada je izašao iz prostorije, učitelj, koji je vidjeo đavola kako sjedi u ćošku, rekao mu je: "Nije bilo neophodno da se toliko trudiš, taj čovjek je bio tvoj od samog početka".

Dekoracija

Takva je sudbina onih koji su, u svojoj potrazi za Bogom, spremni svega da se odreknu, osim ideje da ih je on stvorio.