Početak>Put do sreće>Meditacijom do unutrašnjeg mira

Meditacijom do unutrašnjeg mira

Meditacija je stanje centriranosti na nešto van nas samih. Putem meditacije možemo ostvariti unutrašnji mir.

Kako djeluje meditacija?

Može se reći da se svaki čovjek osjeća neutralno dok ne počne da razmišlja. Te misli onda stvaraju emocije koje povlače fizičku reakciju, koja se opet osjeća u vidu raznih simptoma. Ako razmišljamo o lijepim stvarima, osjećat ćemo se lijepo. A ako razmišljamo o negativnim stvarima, osjećat ćemo se depresivno, potišteno, možda nervozno sa glavoboljom, bolom u stomaku i nizom ostalih simptoma. Znači, većinom se osjećamo onako kako mislimo.

Redovnim upražnjavanjem meditacije polako se balansira tok negativnih misli i svodi na jedan razuman nivo. U momentima dok meditiramo fokusiramo se na nešto izvan nas samih, a posljedica toga je jedan smiren osjećaj. To smirenje nam daje fin osjećaj u tijelu, bez napornih simptoma koje osjećamo dok razmišljamo o brigama i problemima. Dok meditiramo čitavo naše biće se smiruje, rad srca, disanje, rad unutrašnjih organa, sve se svodi na jedan izbalansiran nivo. Svakodnevno upražnjavanje meditacije čini da se naše tijelo počinje prilagođavati na ovakvo smireno stanje i vremenom se počinjemo osjećati bolje, smirenije i snažnije. Osjetićemo kako odjednom imamo više energije, jer smo umanjili negativno razmišljanje na koje se naša energija trošila. U suštini je negativno razmišljanje jedna navika.

Kako meditirati

Postoje razna učenja o tome kako treba meditirati. Razne mudrosti su napisane, koje govore o raznim tehnikama meditiranja. Još od davnina su ljudi shvatili da je meditacija stanje koje čovjeku donosi uopšteno bolji osjećaj.

Ono što je centralna stvar u meditaciji jeste upravo to što dok meditiramo ne razmišljamo previše ili čak ne razmišljamo nikako. To i jeste ključ meditacije, da promijenimo onaj ustaljeni tok misli. Tako se postiže smireniji i bolji osjećaj. Tijelo jednostavno ne voli kada ga previše ispunjavamo kojekakvim razmišljanjima, pogotovo negativnim.

Ja lično mislim da nije potrebno pridržavati se nekih pravila i rituala, mada nekome može baš to odgovarati. Ono sto je bitno je da se utiša taj unutrašnji dijalog koji svi mi imamo. Meditirajte kad god poželite i gdje god poželite. Idite u šumu i posmatrajte drveće, životinje, mora, jezera. Ili zatvorite oči i slušajte vjetar, šum lišća, žubor vode, cvrkut ptica. Nema nekih pravila kako ćete meditirati. Možete čak i meditirati na nekoj pročitanoj knjizi, pjesmi. Meditirajte o pozitivnim riječima iz tih pročitanih tekstova. Ponavljajte ih u sebi i osjetite njihovo pozitivno dejstvo. Ali ipak birajte pozitivne knjige, knjige koje imaju pozitivnu i zdravu poentu.

Ovdje ću navesti i neke vrste meditacije koje se izvode po određenim pravilima. Mada, kao sto sam već rekao, nema nekih krutih pravila o tome kako treba meditirati, sve je stvar šta pojedincu najviše prija. Još jednom da ponovim, ono što je važno i što meditaciju u stvari i čini meditacijom je, da se bude fokusiran na ono o čemu se meditira i da predmet meditacije bude nešto neutralno, nešto što izaziva smiraj u nama. Ako meditirate na žuboru vode, osjetite taj zvuk i nemojte istovremeno razmišljati o obavezama, već ostanite sa tim zvukom ili prizorom koji posmatrate. Pustite da vas obuzme prijatan osjećaj i pokušajte neutralisati sve uobičajene misli.


Primjeri meditacije

Fokusiranje na predmete
Zauzmite željeni stav i pokušajte neutralisati sve misli. Zatvorite oči i vizualizirajte neki predmet, na primjer plamen svijeće kako leprša. Ali bez razmišljanja, već samo vizualizirajte izgled plamena. Tokom meditacije dišite umjereno, bez naglih udisaja i izdisaja. Meditirajte onoliko koliko vam prija. Možete čak i posmatrati predmet meditacije otvorenim očima nekoliko minuta, pa onda zatvoriti oči i vizualizirati ga nekoliko minuta. Bitno je samo držati fokus na predmetu vizualizacije i što manje dopuštati da vas opsjedaju kojekakve misli. Ova meditacija se najbolje sprovodi u sjedećem ili ležećem stavu.

Fokusiranje na tijelo
Zauzmete ležeći stav sa ispruženim nogama i rukama. Noge su malo razmaknute jedna od druge i ruke su također odmaknute od tijela. Zatvorite oči i samo lezite par minuta i opuštate se. Zatim počnete vizualizirati prvo prste na nogama, a zatim potkoljenice, pa butine i sve tako do glave. Također možete vizualizirati i unutrašnje dijelove tijela. Možete vizualizirati krvotok, mišiće, kosti, itd. Tokom meditacije dišite umjereno, bez naglih udisaja i izdisaja. Meditirajte onoliko koliko vam prija. Bitno je samo držati fokus na predmetu vizualizacije i što manje dopuštati da vas opsjedaju kojekakve misli.