Početak>Savjeti stručnjaka>Četiri trika za bolju memoriju

Četiri trika za bolju memoriju

Ništa nije bolje za napredak od dobre memorije. Bilo da sjedite i pokušavate da se sjetite imena nekoga koga ste sreli, glavnog grada neke države, ili kompleksnih poslovnih informacija, ovi jednostavni trikovi vam mogu pomoći da poboljšate svoje memorijske sposobnosti.

1. Počnite sa skraćivanjem

Prema psiholozima, veoma je teško navesti mozak da se sjeti duge liste različitih dijelova neke informacije. Da bi jednostavnije upamtili duge liste bilo čega, razbijte listu u manje dijelove sa kojima se lakše manipuliše, takozvane "skraćenice".

Na primjer, možda će vam biti teško da zapamtite svih 13 Britanskih kolonija u Americi. Ali ako ih razdvojite u manje grupe bazirane na sličnim osobinama, kao regija kojoj svaka kolonija pripada, cijela stvar postaje puno jednostavnija. Prvo, koncentrišite se da naučite koja kolonija pripada kojoj regiji. Kada naučite sve regije, značete svih trinaest naziva kolonija.

Mid-Atlantic

Southern

New England

2. Koristite mnemonička sredstva.

(Mnemonička sredstva = kratke rime, fraze, ili druge mentalne tehnike koje čine da se informacija lakše pamti)

To su tehnike koje poboljšavaju pamćenje, i koje su ponekad veoma razrađene. Jedno od uobičajenih mnemoničkih sredstava je korišćenje riječi ili skraćenica u cilju sabijanja liste informacija u kraće dijelove koji se lakše pamte. Evo nekoliko uobičajenih primjera:

Imena velikih jezera
S-P-L-O-P
Skadarsko, Palićko, Lovrensko, Ohridsko, Plitvičko

Boje spektruma
C-o. Z-i-p
Crvena Oker Zelena Indigo Plava

Redosljed operacija u matematici
Zašto Eksperti Mnogo Dave, Sada Opet
Zagrade, Eksponenti, Množenje/Dijeljenje, Sabiranje/Oduzimanje

Planete u sunčevom sistemu
Mnogo Vas Zna Mjeriti Japanske Sandale Upravo Nakon Plaćanja
Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neprun, Pluton

Muzičke skale
Glavni Akord Carskih Frula
G A C F

3. Povezujte informaciju sa vizuelnim podsjetnicima

Često je lakše sjetiti se mjesta ili slike i njihovih karakteristika, nego sjetiti se mnoštva nepoznatih dijelova informacije. Da bi upamtili neku informaciju, možete uzmeti člana iz liste koju želite da upamtite i asocirati ga sa slikom ili mjestom koje dobro znate.

Na primjer, uzmimo da želite da memorišete Američke predsjednike od drugog svjetskog rata. Možete asocirati svakog od predsjednika sa mjestom koje je vama dobro poznato, kao na primjer vaša veranda.

Eisenhower - Sjedi na stepenicama
Kennedy - Kuca na ulazna vrata
Johnson - Ljulja se u stolici za ljuljanje
Nixon - Stoji pored poštanskog sandučeta
Ford - Zvoni na vratima
Carter - Sjedi u pletenoj stolici
Reagan - Sjedi ispod lampe na verandi
Bush (Prvi) - Stoji na desnoj strani
Clinton - Sjedi pored stola
Bush (Drugi) - Stoji na lijevoj strani

Da bi pojačali ovo, možete nacrtati skicu vaše verande, i zabilježiti na njoj poziciju svakog predsjednika. Ova tehnika je tako moćna pa se može desiti da se zateknete kako razmišljate o predsjednicima sljedeći put kada izađete na svoju verandu.

4. Čitajte sa namjenom

Mnogi psiholozi misle da je najbolji način da upamtite ono što čitate je da slijedite PQ4R tehniku. PQ4R je mnemoničko sredstvo koje se sastoji od: Pregled, Pitanje i Čitaj, Razmišljaj, Citiraj, Ispitaj.

Ako čitate poglavlje u vašoj knjizi iz biologije trebali bi, na primjer, početi sa pregledavanjem čitavog poglavlja. Zatim napišite par pitanja na koja ćete se koncentrisati dok učite, kao "Kako funkcioniše fotosinteza?" Zatim pročitajte poglavlje.

Kada završite, rezimirajte. Razmislite kako je poglavlje odgovorilo na vaša pitanja. Citirajte odgovore sami sebi, objašnjavajući informaciju svojim riječima. Konačno, uzmite opet knjigu, pregledavajući glavne tačke.

Zvuči kao mnogo posla? Možda će uzeti više vremena nego brzo pregledavanje, ali je također izvrstan način da budete sigurni da ste upamtili ono što ste čitali, radije nego samo sjediti ispred knjige i prelistavati stranice.

Referenca: MSN