Početak>Mudre priče>Razjareni bik

Razjareni bik

Dok je bik tutnjao za dvojicom ljudi, jedan od njih u tom momentu upita ovog drugog da mu kaže neku molitvu.

Dva čoveka prelazila su preko polja kada je pred njima iskrsnuo razjareni bik. Bezglavo su počeli da beže ka najbližem utočištu, dok je bik tutnjao za njima. U trenutku, shvatili su da mu ne mogu uteći. Jedan je doviknuo drugome: "Gotovo je! Nema nam spasa!"

Brzo, reci neku molitvu!" a ovaj mu je uzvratio: "Nikada se u životu nisam molio i ne znam kakva bi molitva odgovarala ovoj situaciji."

"Ma nije važno! Bik nas sustiže, reci bilo šta!"

"Dobro onda, kazaću ono što je moj otac govorio pre svakog obroka: "Gospode, hvala ti na onome što nam sleduje."

* * *

Jedan rabin pitao je svog učenika šta ga muči. "Moje siromaštvo", odgovorio je ovaj. "Živim u takvoj oskudici da gotovo ne uspevam da učim i molim se."

"U ovom trenutku i konkretnoj situaciji", uzvratio je rabin, "najbolji način za molitvu i učenje je da prihvatiš život baš takav kakav je."

Dekoracija

Nema veće svetosti nego kod ljudi koji su naučili da bez rezerve prihvate svaki trenutak svog postojanja. Život je kao partija karata u kojoj se svaki igrač trudi da što bolje odigra s kartama koje su mu podeljene. Onaj koji odbije da igra s kartama koje mu sleduju, već traži neke za koje smatra da ih zaslužuje, osuđen je da propadne u životu. Nas niko nije pitao želimo li da igramo. Tu nema izbora, svi u tome učetvuju. Na nama je da odlučimo kako.