Početak>Savjeti stručnjaka>Zašto izbjegavati masnu hranu?

Zašto izbjegavati masnu hranu?

Masnoća u hrani je neophodna. Ona štiti naše unutrašnje organe, daje nam energiju i snabdjeva nas sa određenim vitaminima. Ali mnogi od nas jedu premasnu hranu.

SvinjaAko smanjite masnoću u ishrani, posebno onu lošu zasićenu (životinjsko meso, mliječni proizvodi, itd.) smanjićete rizike od, između ostalog, prekomjerne težine, kancera i bolesti srca i krvnih sudova. Možda će vam ta promijena donijeti novu i isto tako ukusnu hranu.
Nemojte praviti nagle promjene u vašoj ishrani. Lakše je napraviti nekoliko manjih koraka nego jedan veliki.

Rizici od većeg konzumiranja masnije hrane

Nove navike konzumiranja masnoće

Rezultati konzumiranja hrane sa manje masnoće

Dobro za znati

Samo 1/3 masnoće koju pojedemo su vidljive, na primjer ono što mazemo na hljeb ili stavljamo u tavu. Ostale 2/3 koje se ne vide se nalaze u mesu, siru, mesnim prerađevinama, kolačima, itd.
Zasićene masnoće, kojih najviše ima u maslacu, mlijeku, siru, mesu i slanini, povećavaju rizik od zakrečenja krvnih sudova kao i bolesti srca i krvnih sudova. Za razliku od zasićenih, nezasićene masnoće, kao i zdrava masnoća u ribi ne povećavaju navedene rizike. Nezasićene masnoće su masnoće biljnog porijekla i nalaze se u margarinu, ulju za pripremanje hrane ili lješnjacima. Zato je važno da smanjite konzumiranje loših zasićenih i zamijenite ih sa zdravijim nezasićenim masnoćama.

Referenca: Zdravstvena ustanova "Apoteksbolaget".