Djed

Autor: Kal_El
Kategorija: Vaše priče
Objavljeno: 29-09-2015 u 07:33
Broj citanja: 1663
Broj aplauza: 340 (aplaudirajte ako vam se svidja ovaj tekst)

Djed nije bio samo karizmatičan, nego i prekrasan muškarac, naočitog stasa i melodičnog glasa, a uz to i majstor pripovijedanja.
Rođen u siromaštvu, završio je četiri razreda osnovne škole te kovački zanat, ali svojim intelektom dovodio je u zabludu i vrlo obrazovane ljude. Premda vrlo načitan, tvrdio je kako je život najbolja škola, a nehotično je bio strastan i darovit učitelj. Polemike s njim bile su gorko-slatko zavodljive i stvarale ovisnost, a mogle su bez problema postati predmetom epidemioloških istraživanja. Karakter mu je pak bio čvrst i beskompromisan.
Cijeli taj splet osobina u neposrednim susretima sa homo sapiensima kod njih je izazivao umalo obožavanje, a kod njega ni trunčicu oholosti, štoviše čvrsnula bi mu skromnost. Bio je filantrop, a jednu osobu je obožavao, moju baku. Ona je bila okosnica njegova života. Rodila mu je pet kćeri i činila ga ponizno najsretnijim čovjekom na svijetu.
Samo sam kovač, govorio bi. I bio je kovač, i to pravi virtuoz sa kliještima i čekićem dok bi na nakovnju kipući metal preobražavao u precizno zamišljeni oblik, nanovo žario, a potom ga hitro gnjurio u vodu da ga prekali.
Kada je jednom završio na operaciji oka, vijest o tome proširila se brzinom lave te su uslijedile posjete kojima se nije nazirao kraj ni nakon što je oporavak odavno završio, a djed nanovo stvarao čudesa u svojoj kovačnici.
Nerijetko smo se okupljali na obiteljskim slavljima i kad bi rakija i vino svima zažarili obraze djed bi nas uz gusle junačkim pjesmama milozvučno ljuljao u zanosu do sitnih sati. Zastao bi samo da nazdravi uz riječi: Ovo je život, djeco moja, sve drugo je manje važno, zapamtite to.
Brižljivo je mudra starina udijevala raskoš u naše lagane duše, pune života.
Bio je on um i srce naše familije, a baka njena duša. No, moglo bi vrijediti i obrnuto.Komentari

Trenutno nema upisanih komentara.

Upis komentara

Potpišite se kao:Upišite riječ test ovdje
Ovaj kontrolni tekst je uveden da bi spriječili spam programe da automatski upisuju nepotrebne reklame.