Početak>Savjeti stručnjaka>Pripreme prije vježbanja

Pripreme prije vježbanja

Da bi vježbanje bilo kakvog tipa dalo željene rezultate potrebno je obezbjediti dobre uslove za to vježbanje. Dobra priprema daje samo bolje i brže rezultate.

Vrijeme za vježbanje

U suštini nije bitno kada se vježba u toku dana, bitno je samo vježbati redovno. Neko voli da vježba ujutru a neko kasnije u toku dana. Dobro je naći jedan period u toku dana i vježbati u tom periodu. Nekom će možda odgovarati da vježba ujutru i na to gledati kao na jedan dobar početak dana. Dok će nekom vise odgovarati da vježba kasnije u toku dana, možda predveče, i kroz te vježbe završiti dan na jedan pozitivan način. Samo treba misliti da se ne vježba odmah prije spavanja. Trebalo bi sve fizičke aktivnosti odraditi minimalno dva sata prije nego što legnete.

Odjeća i čistoća

Čistoća je isto tako važan dio vježbanja. Prije vježbanja je dobro biti čist, imati na sebi cistu garderobu, u kojoj se osjećamo komotno u toku vježbanja. Ako se ne želi kupati prije vježbanja dovoljno je oprati ruke i lice. Također je bitno i da je oprema za vježbanje uvijek čista.

Na taj način se pristupa vježbanju sa poštovanjem i na jedan pozitivan način. To rezultira u bolje rezultate jer tako se i samo vježbanje doživljava bolje i uspješnije a i sam osjećaj da smo ćisti nam daje veći osjećaj zadovoljstva.

Ishrana i vježbanje

Ishrana je vrlo bitan dio kod praktiziranja bilo kakve vrste vježbanja. O tome su mnogi napisali čitave knjige i sproveli mnogobrojne studije. Da bi se pojedena hrana svarila potrebna je izvjesna aktivnost organizma. Organizam šalje određene količine krvi u krvne sudove u stomaku što je samo jedan dio procesa koji organizam obavlja u toku varenja. Uopšteno organizam je u momentima varenja aktivan da bi svario pojedenu količinu hrane. Da bi se izbjegla neprijatnost kod vježbanja, najbolje je ne vježbati odmah nakon jela ili ne jesti odmah nakon vježbanja.

Ako se vježba prije jela, najbolje je to učiniti otprilike pola sata prije uzimanja hrane. Jer kada se prilikom vježbanja krv ide u mišiće, da bi mišići mogli obavljati naprezanja. Tako da je bolje sačekati malo pa onda vježbati. A ako vježbamo poslije jela onda treba sačekati oko dva sata prije nego se počne sa vježbanjem, da bi se količina krvi koja je otišla u stomak vratila u normalu.

Temperatura za vježbanje

Dobro je odabrati mjesto koje je proluftirano i ispunjeno svježim vazduhom. Takođe je dobro da nije ni prevruće a ni prehladno tokom vježbanja. Najbolje je kada se osjećamo prijatno, na primjer pri sobnoj temperaturi.

Bolesti

Prehlade i gripe utiču da organizam bude slabiji i neotporniji. U takvim stanjima je bolje izbjegavati vježbanje. Ako smo bolesni, treba sačekati da se organizam oporavi prije nego sto nastavimo sa vježbanjem. Mnogi zanemaruju ovo i vježbaju čak i kada imaju temperaturu, ali to nije baš preporučljivo. Jer kada smo bolesni onda je organizam zauzet borbom protiv protiv , na primjer, virusa ili bakterija. Stoga je bitno ne vježbati ako smo prehlađeni ili imamo gripu.

Stanje svijesti

Po mogućnosti je najbolje izabrati onaj period kada smo najsmireniji i kada smo najbalansiraniji. Jer kada smo zabrinuti ili ispunjeni nekom negativnošću onda je i efekat vježbanja lošiji. Naravno, ovakvo stanje duha teško postići ali dobro je pokušati izabrati vrijeme za vježbanje kada se bolje osjećamo.

Referenca: knjiga "The Five Tibetans" - Christopher S. Kilham.