Početak>Vi o samorazvoju>Aatmabodha – “Tehnika” Ja

Aatmabodha – “Tehnika” Ja

Autor: BhairavaDeva
Kategorija: Vi o samorazvoju
Objavljeno: 16-10-2010 u 20:12
Broj citanja: 3184
Broj aplauza: 747 (aplaudirajte ako vam se svidja ovaj tekst)

Kada uđete u to “iskustvo” Sebe kao JA, nakon nekog vremena ako se u njemu ustalite osjećat ćete osjećaj blaženstva koji vas ispunjava. Osjetit ćete ispražnjenost od procesa i svega što ste osjećali kao “sebe” jer to niste vi. To su bili procesi. Čak i JA na koje ste se fokusirali nije ništa sem Proces. A to ćete kasnije primjetiti i sami. No, moramo imati referentnu tačku na koju ćemo vezati um. To JA koje mnogi proglašavaju sa iskustvom prosvjetljenja ili probuđenja je samo Proces i ništa više. U toj razini vi gubite svoju Prirodu i postajete poistovjećeni sa procesima i to je ono što smatramo da smo živi i da živimo kao život. Prije nego što se pojavi bilo kakvo iskustvo mora postojati onaj koji ga percepira, a tog koji ga percepria zovemo JA. Ograničeno JA. Mora postojati Svjedok a njega osjećamo kao ono najujutrašnjije JA i to je uvijek Osjećaj. Ovaj način služi da s tim stupite u kontakt veoma brzo i da i njega praksom prevaziđete. Ono što tada nastaje teško je opisati bilo kojom riječju. To je Izvor potpune punoče, koju osjetite tek onda kada se vratite, jer nema nikakvog Posmatrača koji ostaje u tom trenutku. On se potpuno rastopi u tom “iskustvu”, potpuno nestane na neko vrijeme. Prvo što osjetite prije tog “iskustva” jeste da ste Vi ogromni, da ispunjavate svaki djelić Univerzuma, ali još uvijek postoji Proces: JA sam Ništa, Ja sam Apsolut, Ja sam ovo ili ono. Također to “iskustvo” prati osjećaji ekstaze ili ti blaženstva, osjećaji uvezanosti kao Jedno sa svim i slično, a to također još uvijek niste Vi. Vi i dalje osjećate, doživljavate, prolazite kroz Proces poistovjećenja.

Zbog brzine života, ne zato što se vrijeme ubrzalo kako čujem svaki dan oko sebe od ljudi raznog kova, već zbog mase informacija kojima je naš um bombardovan u svkaom trenutku (i zato imamo dojam da vrijeme brže prolazi) mi želimo brza riješenja svih unutrašnjih pitanja i situacija (problema) kroz koje prolazimo. Shodno tome, a sve u zakonu “Kako gore, tako i dole”, do nas i dolazi toliko raznolikosti tehnika i učenja koje tačno odgovaraju našoj unutrašnjosti. Mi imamo dojam da se došlo neko “zlatno doba” ili da smo u nekoj vrsti duhovnog prelaska na drugu stranu koja će nam momentalno riješiti sve ono od čega želimo pobjeći. Svako iole malo kritičniji, ali i inteligentniji, brzo uviđa svu igru. Naravno potrebno je da poznaje u nekoj mjeri um i zakone pod kojima se on nalazi. Tako da ima mogućnost da shvati da ipak nije sve kako izgleda, već da je riječ u nečem sasvim drugom od onoga što nam se servira.
Da se razumijemo, mi samo imamo priliku u ovom našem vremenu vidjeti tu svu raznolikost i masu učenja, mislite li da toga nije bilo u prošlosti?
Naravno da je bilo. Samo nismo mogli tako brzo doći do informacija kao danas. I zato i imamo osjećaj da je vrijeme ubrzano, što pravdamo raznoraznim teorijama, pretpostavka i našim potisnutim željama.
Nekada je u nekoj zabiti čovjek dobio jednu ili dvije tehnike od jednog ili dva Majstora koja su nekim slučajem prošla kraj njegove kuće u njegovom cijelom životu. I njegov rad je bio jasan. Sa poznavanjem te jedne ili dvije tehnike on je učinio da se njegov život promjeni. Ili ga učinio ljepšim ili lakšim za trpljenje ili ko zna što. Danas upalite računar i imate sve Majstore i njihova učenja momentalno učitana u Mozilli na nekoliko stranica. I možete da birate. Ako nakon par dana vidite da nemate pomjeranja u nekoj tehnici ili učenju, veoma brzo iz Historya vratite ostale strane i pogledate nova učenja i nove tehnike. I onda se naravno, prozovete Spiritualnim tragaocem i poznavateljom Spiritualne scene, instant majstorom i savjetodavcem.
Ljepota današnje mogućnosti i protoka informacija je u tome što svako od nas može naći nešto što mu odgovara i riješiti neki film u svojoj glavi, ili ipuniti svoju želju za nekim određenim putem, što je u prošlosti zahtjevalo godine istraživanja i potrage za Majstorima koji su sposobni da nam pomognu.
No i dalje je ostala potreba da nešto učinimo sa sobom, da sami sebi pomognemo ili da tražimo pomoć od nekoga za koga pretpostavljamo da nam može pomoći. Problem nastaje onog trenutka kada očekujemo da se situacija koju smo gomilali nekoliko desetina godina riješimo za par dana, nekom poznatom ili manje poznatom tehnikom ili učenjem. Tako da kada pogledamo svoj spiritualni život koji sko vodili nekoliko godina, u kojem smo prošli nekoliko raznih tehnika i učenja shvatimo da smo na početku kao što smo bili onog dana kada smo zakoračili na ovu stazu. No, bilo bi glupo reči da to nije dobro iskustvo, jer nam je mnogo štošta reklo o nama samima. Barem su neki naši zaključci ono što nam pokazuje da smo radili sve to samo radi bježanja od sebe. I da je sada na redu suočavanje sa svim onim što to “sebe” nosi. Ta razočaranost koja se pojavi u nama svim onim što smo prošli i što nam se nudi na spiritualnoj sceni postaje akutna i tražimo nešto što nas može pomjeriti sa mrtve tačke na kojoj smo se našli.

“Tehnika” JA i ostale spiritualne tehnike

Da ne bude da svaki hvali svog konja, probaću vam napraviti usporedbu ove “tehnike” i ostalih tehnika spiritualnog razvoja. A na vama će biti da ju probate i da zaključite da li je to ono što vam odgovara ili ne. Probajte razumjeti da svako od nas ima svojstvenu vibraciju i da neke druge vibracije prosto ne odgovaraju vašim trenutnim vibracijama. Iako znam da na kraju svi osjete ovo što ova “tehnika” nudi, znam također da morate sami doći do toga. To mora biti vaša potraga, ne moja. Ja sam nju našao i ispunjavam svrhu moje potrage, koja ni približno nije pri kraju. Jer kraja i nema, ali o tome u nekoj drugoj prilici.

Ono što svaku učenje nudi jeste potraga za Probuđenjem, naravno ovdje već misli na ozbiljnija učenja koja imaju za cilj Spoznaju Prirode čovjeka. Prva greška koju skoro sva učenja prave jeste tzv. Probuđenje. Takvo što ne postoji. Ali postoji stanje koje bi mogli nazvati tim imenom, ali ono nije cilj, niti je nešto što treba da zaslužite s nekim tehnikama, vjerovanjima, pridržavanjem raznih pravila. To stanje je vaša Priroda i ona ne može da se distigne bilo kojom tehnikom. Jer stanje koje bi imenovali Probuđenjem, jeste stanje izvan Uma. A sve tehnike i načini rade na razini uma. A zašto je to tako proći ćemo u nekim drugim tekstovima, jer bi bilo predugo za jedan tekst da se sve to, svaka riječ i njeno pravo značenje objašnjava.

Znači prva razlika između “tehnike” JA i ostalih tehnika je u tome da ova “tehnika” vam ne nudi Probuđenje. Čak vam ne nudi nikakvo olakšanje, a to znaju oni koji su probali ovu “tehniku”. Ona vas gura u srž uragana koji nastaje tačno u susretu vaše Prirode i impresija koje se nalaze u vašem “skladištu” iz kojeg nastaje ovaj život koji vodite.
Neka druga učenja putem raznih vježbi disanja pokušavaju da promjene um i da čovjeka dovedu do famoznog Probuđenja putem djelovanje Prane ili Energije u vama. Neki od njih rade sa Kundalini Shakti (što je posebna priča i na nju ćemo se osvrnuti na ovom sajtu), neki na probijanju kanala Shushumne (što je izuzetno bitno ako se radi Energetski rad, a i to ćemo dotaći malo kasnije), neki na uravnoteženju različitih Prana u tijelu, neke na energetiziranju tijela i uma, itd. I kao i sve ostalo to daje svoje rezultate. Nebitno je kada i kako, ali rezultati nedvojbeno stižu ako radite tačno ono što vam se kaže od strane učitelja. Na taj način potizanjem Shakti koja se po yogičkim učenjima nalazi u Mooladhari (prvoj čakri) a po tantričkim u Manipuri (trećoj čakri) u Sahasraru tj. sedmu čakru te se na taj način dešava spoj Energije i Svijesti i čovjek doživljava iskustvo Sjedinjenja ili Samadhija, tj. Probuđenja.

Druga razlika između “tehnike” JA i ovih načina jeste u tome što tehnika JA djeluje već na najvišoj razini vašeg Uma. Znači izvan bilo kakvih energija u tijelu i raznih prana. Jer da bi ste bilo što od toga radili vi morate biti poistovjećeni sa procesom iz kojeg je cilj da se izdignete, tj. da ga razumijete, doživite i transcedentirate. Da bi ste bilo šta od ovoga odradili mora POSTOJATI JA koje radi. “Tehnika” JA ide iznad toga.
Zatim neka učenja koja rade putem vjere u boga, povjerenja, predaje i slično, traže da prihvatite da ima nešto mnogo veće od vas koje upravlja ovim Univerzumom a s tim i vašim životom, te da se prepustite toj sili, koja je nepoznata čak i za one koji vas ubjeđuju da ona postoji (kasnije ćemo nešto i o tome reći). Putem tog Emotivnog preobražaja ta učenja, također, dovode vas do cilja a to je spoznaja Sebe ako ne stanete u jednoj tački dvojstva kao što se dešava sa većinom na ovom putu. Putem forsiranja pozitivnih emocija i putem stalne borbe sa negativnim emocijama oni vas kristališu i dovode do Iskonske Prirode.

Treća razlika između “tehnike” JA i emotivnog pristupa poznatog kao bhakti jeste u tome da vi već idete u sam centar gdje nastaje bilo kakvo iskustvo koje “ja” ima. Ona ne traži od vas da vjerujte bilo kome ili bilo čemu. Već da se susretnete sa onim što ostaje kada sve nestane. Što znači kada nestane bilo kakvih impresija koje vas čine kao čovjeka, što vas dovodi u srž vaše Prirode, koju prepoznajete kao ono što ste oduvijek Bili, Jeste, i Što Ćete Biti.
Opet neka druga učenja vas KA sebi vode putem jasnih meditacija tj. vizializacija i idealizacija Apsoluta, Brahmana, ili ko zna kojeg imena i da se na kraju dešava prepoznavanje i sjedinjenje vašeg uma sa tom Prirodom, što na kraju dovodi do toga do čega vode i sve druge tehnike, tj. do gubljanja individualnog (recimo da ste Individue) “ja” u Apsolutnoj Svijesti ili vašem Pravom Ja. Ti načini zahtjevaju strogo pridržavanje pravila, jame i nijame, pravila osmokrakog sistema joge ili tantre (na nižem nivou) ili kroz neke druge specifičnosti koju svaki sistem ima sam za sebe, i koje se najčešće nisu mjenjale nekoliko hiljada godina (što je diskutabilno). Sljeđenjem tih pravila vi ulazite u Probuđenje.

Četvrta razlika između ove “tehnike” i tih načina je u tome što ne sljedite ništa sem što se suočavate sa svim onim što se pojavljuje u vama i što vas je “odvelo” od vas samih. Ne zamišljate nikakvu višu stvarnost, niti pokušavate da se sjedinite sa njom, pošto vi već jeste Ona, stoga nemate s čim da se sjedinjavate. Ono što se dešava jeste Razotkrivanje vaše Prirode kada dotaknete do Stanje Svijesti.
I recimo da ne zaboravim spomenuti razne sisteme instant prosvjeteljnja poput Bernerovog učenja ili učenja Slavinskog, koje sam i sam nekom svoj istraživanju i traženju smisla pre nekih 10-tak godina prošao, i doživio ta famozna iskustva prosvjetljenja koja su mi danas smiješna, ali opet s druge strane ona su mi pomogla, uz prakse koje sam tada radio i godinama poslje tih iskustava, da dostignem mnogo više razine razumijevanja Prirode i mnogo dublja “iskustva” Sebe što me je dovelo do razotkrivanja ovako banalne i jednostavne “tehnike”. Vjerujem da nisam jedini koji je ovo u jednom momentu razotkrio jer takav je Zakon djelovanja. No, ovi sistemi koje nude ta dva gospodina i njima slični su jako dobar sistem koji vas polako dovodi do dubljih iskustva kroz pitanja: Ko sam, šta sam, šta je drugo ljudsko biće, šta je život i slično (godinama te prakse izvedeno je masa pitanja kao pomoć da se produbi to iskustvo “prosvjetljenja”). No problem ovih pristupa jeste famozno probuđenje ili iskustvo Gnoze ili iskustvo Prosvjetljenja. Jer to što se doživi na osnovnim pitanjima nije iskustvo prosvjetljenja ili Gnoze. Već osjećaj JA svijesti koja NIJE PROBUĐENJE.

Peta razlika između “tehnike” JA i ovih načina i nije tako velika, ali ona postoji. Prvo jer ne ganjate nikakvo probuđenje, jer takvo što je laž i obmana guru filozofije i prodaje duhovnosti. Drugo, jer osjećaj JA nije ono što bi mogli i nazvati Probuđenjem, već iskustvo Svijesti koja je krenula da se identifikuje sa sadržajem i procesima koje prolazi. To JA koje doživite na ovim intezivima nije vaša Priroda i nikako ne bi mogli reći da je to Probuđenje (da takvo što postoji). Vaša priroda nije nikakvo JA, ili neko ko doživljava bilo šta od tih iskustva (kasnije su dodali Praznine, Ništavila i slično kada su i sami otkrili da ono što su godinama forsirali nije to). “Tehnika” JA nije nešto što se deživi i zaboravio kao na intezivima, već je to nešto sa čim se svaki dan spajate i znate da to niste vi, ali da je to jedan od načina koji najitezivnije djeluje da prepoznate i “uđete” u stanje Višeg JA, Postojanja, Života ili kako želite to da nazovete. Kao što u dubokom snu nema osjećaj nikakvog JA tako i kada dostignete Stanje Svijesti vaše Prirode neće ostati nikakvo JA.

Praktična primjena “tehnike” JA

Naše iskustvo života jeste direktno diživljavanje procesa koja se zbivaju u našoj svijesti s kojima smo poistovjećeni. Ti isti procesi unutar nas su i procesi koji postoje oko nas. Tako da je samo naše iskustvo života usko povezano sa procesima oko nas i mi se prepoznajemo u svijetu oko nas. Naravno, složenost tog procesa je strahovita i jedan mali tekst ne može da ga objasni. Kao što ni mnoga učenja koja su također jako široka i temeljna ne mogu do kraja objasniti Zakone i načine materijalizacije Univerzuma, kao i stvaranje stvarnosti života oko nas i unutar nas. Meni nije ni cilj da vam sada to pojašnjavam jer znam da će se to razumijevanje samo pojaviti ako se suočite sa onim Što Jeste i to realizirate ovdje gdje se nalazite, u vašem sadašnjem životu.
Svaki spiritualni put ima za cilj da vas odvoji od procesa i da vas usmjeri ka Istinskom Sopstvu (ovo ćemo još dotaći malo kasnije) te da vas “spoji” sa vama tj. vašom Prirodom. I svaki Put koristi svoje specifičnosti, tj. ono što su njegovi osnivači doživjeli i spoznali. Postoji tu još mnoštvo stvarčica koje su diskutabilne a koje se tiču Živog Izvora i onih koji samo prepričavaju o tom Živom Izvoru kao i onom što je taj Izvor dao.
Ono što je nezaobilazno bez obzira kojem Putu pripadate ili u kojem ste se pronašli, a to ste vi. Vi ste taj aspekt, da tako kažem, koji je od najveće važnosti u bilo kom spiritualnom radu.
Bilo koja tehnika je samo tehnika i način koji ima za svrhu da vas vrati vama samima. Također i ova tehnika. Znači one su samo pomoć, sredstvo koje vam treba omogućiti da osvestite sve ono što vas sprečava ili da zaobiđete sve ono što vas sprečava kao u većini sistema, da dođete do sebe.
Ono što bi nazvali “problemom” ili boljom riječju situacijom, jeste procesi koji vas sprečavaju da dostignete razinu na kojoj se razotkriva vaša Priroda. Cilj ove “tehnike” nije da vas dovede do tzv. Probuđenja, niti da vas riješi vašim imaginarnih problema, ili da budete sretni, radosni ili šta već. To sve možete nači u drugim učenjima. Cilj ove “tehnike” jeste da vas gurne u stanje prije bilo kojeg procesa, da dostignete razinu gdje ne postoji ništa od ovoga što sam opisao, već čisto, prosto, jednostavno, najbičnije POSTOJANJE, Prisutnost koja razotkriva vaše poistovjećenje sa procesima koje živite. Te na taj način vam da mogućnost da u nekoj određenoj mjeri koja zavisi samo od vas, se odvojite od svih procesa koji su vam zaklonili vaše Istinsko stanje, tj. stanje Prisutnosti, stanje Bitisanja a koje je osnova svega što postoji na ovoj planeti i ovom Univerzumu. Stanje iz kojeg sve nastaje, trenutak prije nego što se desilo ispoljenje života na svim nivoima. Naravno, ovo je ispomoć u načinu koji se zove Rad na Sebi, ali ispomoć koja vam pomaže da razotkrijete Um na mnogo lakši način, tj. da znate da VI NISTE um koji razotkrivate, mehanizmi koji djeluju u vašem životu, navike, potrebe i slično. Ona je temelj iz kojed krećete u djelovanje pomoću kojeg ulazite u nevezanost za bilo kakve procese, ali i koja vam pomaže da razotkrivate život u njegovom samom nastajanju.
I ja bih mogao tako još nekoliko strana, ali ne vidim pretjeranu svrhu da o tome pričam. I stoga mislim da bi bilo vrijeme da vam objasnim taj način, koliko preciznije mogu. Tako da ga možete sami probati. Naravno, jedno je pisana riječ a sasvim drugo da se to odradi uživo. I sam znam koliko razina ima ova “tehnika” i da će svako od vas doživjeti je na sebi svojstvenoj razini. Ali samo uživo moguće je zaobići sve one razine na kojima biste samo gubili vrijeme. No, iako to znam dajem je ovako javno, prosto da je probate i uvidite sami ono što pričam. A kasnije, možda se sretnemo, a možda se sretnete sa nekim ko ovo isto radi ili razumije i on vam, baš kada to zatreba, kaže još neke detalje tako da ćete doživjeti dublje razine ove “tehnike” JA.

Opis same “tehnike” JA

Prvo i najosnovnije, sve što vidite je samo proces i ništa više. A to nije cilj. Proces vam pomaže da uđete u taj trenutak kada postoji osnova za proces, a to je iskustvo JA. Ono vam na taj način mogućava da boravite tj. budete Prisutni u tom stanju svijeti Ja prije bilo kojeg procesa. Znači sve što doživljavate možemo nzvati Procesom. Ništa više, i ništa manje.

Sjednite u neku opuštenu pozu. Najbolje je u neki asanu, tipa sidasana, padmasana, vadžrasada ili sličnu pozu u kojoj se osjećate opušteno ali i stabilno. Obratite pažnju na tijelo i dovedite ga svjesno u stanje opuštenosti. Ako treba prođite mislima kroz cijelo tijelo par puta da bi ga opustili. Opušteno tijelo znači i opuštanje uma na jednoj od njegovih razina, stoga je bitno da to ne preskaćete.
Kada ste opustili tijelo, polako svoju pažnju fokusirajte (ne koncentrišite se jer to je poistovećenje sa procesom) na dah i praćenje daha. Ne mjenjajte ništa, samo osvjestite proces disanja bez puno mješanja u njega. Dajte si nekoliko minuta posmatranju tog procesa.
Ono što posmatranje disanja radi jeste opuštanje uma ne drugoj dimenziji njegovog postojanja te odvajanje od procesa koji su vezani za disanje i poistovjećenje sa procesima disanja i onim što ono veže.
Nakon par minuta posmatranja disanja pređite na posmatranje unutrašnjih senzacija koje ste doživjeli sa posmatranjem tijela i disanja. Sve što se u vama dešava probajte da posmatrate bez vezivanja za to. Bilo šta. Počev od misli preko emocija. Samo posmatrajte, ništa ne mjenjajte. Jer ništa od toga niste vi. Bilo kakav pokušaj mjenjanja ponovo vas gura u poistovjećenje sa Procesima. A to nam nije cilj.

Sada dolazimo do onoj najbitnijeg. Kada se uspjeli da se odvojite od Procesa koja su se zbivala poistovjećenjem vas sa umom i tijelom, to je jedna razina i najčešće dalje više ne možete. No, sada uključujete ovu “tehniku” da radi za vas. I to je njena bit.
Sada obratite pažnju na proces samog posmatranja, tantrici bi to nazvali postanite svjesni svjesnosti, pažnje. Postanite svjesni da uvijek postoji iskustvo JA koje prethodi samom procesu. Svaki proces zahtjeva da postoji JA koje unutar kojeg se dešava samo sjedinjenje tj. poistovjećivanje tog JA sa procesom i na kraju dobijemo finalni “proizvod”.

Primjer: “JA sam gladan.”; “JA sam žedan.”; JA sam poistovjećen.”; “JA sam budan.” i slično.
JA - je prostor ili ograničeno iskustvo koje je potrebno da bi se desilo bilo šta, jer bez njega ne postoji bilo kakvo dešavanje ili proces.
SAM - je sam proces, tok u kojem se to JA poistovjećuje sa nekim objektom, mišlju, emocijom, djelom..
OBJEKT - završni čin poistovjećenja.

Znači ovdje je cilj da osjetite ovo JA koje prethodi svakom procesu koji dovodi do poistovjećivanja sa Objektom. Uvijek postojite VI koji ste prije svakog procesa i iskustva.
Osjetite trenutak pre nego što nastane bilo koji proces, iskoristite ga da se vratite sebi, tj. JA. Osjetite to Živo Prisustvo koje je prije Procesa. To Živo Iskustvo je stanje JA svijesti, ili vaše Ograničene Prirode. To još uvijek nije vaša Istinska Priroda, zato sam napisao Ograničena Priroda ili Ograničeno Sopstvo i to je najbliže što kroz Um možete doći. No, boravak u tom stanju je okidač koji vas gura preko u Istinsku Prirodu.
Znači sve što se pojavi jeste proces. “JA sam Biće.” – Proces
“JA sam Svijest” – Proces
“JA sam Ništavilo” – Proces
“JA sam ovo ili ono” – Proces.

To zapamtite, jer to nije cilj ove “tehnike”. Ovo u stvari i nije tehnika, ali moramo je nekako nazvati. Zato i stoji pod navidnicima: “tehnika” JA.

Znači:
Osjetite sebe kako posmatrate, osjetite to JA koje posmatra. Osjetite to stanje išćekivanja sljedećeg procesa i pratite ga na početak tj. do JA koje je posmatrač. Idite ka izvoru JA koje osjećate kao Posmatrača. (To JA je ono što oni nazivaju probuđenjem, ili iskustvom Gnoze, NO TO NIJE PROBUĐENJE NITI ISKUSTVO GNOZE) Uvijek i u svemu težite da idete na taj duboki unutrašnji osjećaj JA ili posmatrača koji jeste prije svakog iskustva i pricesa. To bih nazvao vašom najnižom Prirodom. To je najniža percepcija VAS koju možete osjetiti sa Umom. Ali to još uvijek NISTE VI u svojoj Istinskoj Prirodi.
Uvijek idite na sam IZVOR iskustva JA. Kada se u njemu ustalite, tada osjetite i to JA i probajte ići i na IZVOR TOGA JA.

Posljedice ove “tehnike”

Kada uđete u to “iskustvo” Sebe kao JA, nakon nekog vremena ako se u njemu ustalite osjećat ćete osjećaj blaženstva koji vas ispunjava. Osjetit ćete ispražnjenost od procesa i svega što ste osjećali kao “sebe” jer to niste vi. To su bili procesi. Čak i JA na koje ste se fokusirali nije ništa sem Proces. A to ćete kasnije primjetiti i sami. No, moramo imati referentnu tačku na koju ćemo vezati um. To JA koje mnogi proglašavaju sa iskustvom prosvjetljenja ili probuđenja je samo Proces i ništa više. U toj razini vi gubite svoju Prirodu i postajete poistovjećeni sa procesima i to je ono što smatramo da smo živi i da živimo kao život.
Prije nego što se pojavi bilo kakvo iskustvo mora postojati onaj koji ga percepira, a tog koji ga percepria zovemo JA. Ograničeno JA. Mora postojati Svjedok a njega osjećamo kao ono najujutrašnjije JA i to je uvijek Osjećaj. Ovaj način služi da s tim stupite u kontakt veoma brzo i da i njega praksom prevaziđete. Ono što tada nastaje teško je opisati bilo kojom riječju. To je Izvor potpune punoče, koju osjetite tek onda kada se vratite, jer nema nikakvog Posmatrača koji ostaje u tom trenutku. On se potpuno rastopi u tom “iskustvu”, potpuno nestane na neko vrijeme. Prvo što osjetite prije tog “iskustva” jeste da ste Vi ogromni, da ispunjavate svaki djelić Univerzuma, ali još uvijek postoji Proces: JA sam Ništa, Ja sam Apsolut, Ja sam ovo ili ono. Također to “iskustvo” prati osjećaji ekstaze ili ti blaženstva, osjećaji uvezanosti kao Jedno sa svim i slično, a to također još uvijek niste Vi. Vi i dalje osjećate, doživljavate, prolazite kroz Proces poistovjećenja.
Čak i tada idite dalje sa fokusiranjem na ono JA koje osjeća i doživljava sve to.
I u jednom momentu desiće se potpuno gubljenje svih Procesa, ulazak u stanje potpunog odsustva i Procesa i fokusiranja i JA. Ono što bi nazvali Prazninom ili Ništavilom. Ali znajte u tom trenutku neće biti nikog ko doživljava takvo što, jer to je Vaša Priroda. Strahovit naboj svijesti, prisutnosti, kao da je sva snaga Unverzuma sabijena u tačku prije nego što je nastalo Ispoljenje Vječnog, Jednog, Apsoluta, Boga, Života, Prirode, Postojanja.. nebitno.
Bilo šta da opišem o tom stanju je samo opis, proces, poistovjećenje i sve ono što to stanje nije. Ono je odbacivanje svega, svjesno odbacivanje i nevezivanje za bilo koji Proces, Objekt.
Sve što možete opisati nastaje nakon toga “Iskustva Istinskog Sebe” i to je već postojanje JA svijesti koja ulazi u proces poistovjećenja. Tj. vaš Um, to niste vi.
Ovo možete raditi u raznim kombinacijama. No najbolje je ujutro i navečer. Samo nemojte raditi prije spavanja, jer će se “tehnika” JA nastaviti raditi i kada zaspete a to će značiti istrzan san, boravljenje “ni na javi ni u snu” stanju i slično. Jeste da nećete biti umorni ujutro, ali samo to iskustvo jeste pomalo zamorno za većinu. Jer niste imali kvalitetan dubok san. Stoga probajte to raditi barem par sati prije spavanja.
Kada budete radili ujutro vaš cijeli dan će biti uvezan sa tom “tehnikom” jer ćete se hvatati kako u toku dana odrađujete “tehniku”. Što je i poželjno s jedne strane.
Ono što se dešava ako radite ovu “tehniku” jeste odbacivanje svih tehnika koje ste prije toga radili, veoma brzo prepoznavanje svim šema uma, mehanizma ali ovaj put nemate sukob ili bol odvajanja. Neće biti problema da vidite sve te procese samo kao procese i ništa više.
Postoji još mnošto posljedica ove “tehnike” o kojoj ćemo malo kasnije da pričamo, kao i razni dodatci da se ona spusti na razinu tijela i uma, što je sljedeći rad sa ovom “tehnikom”. Ali mislim da vam je za ovo jedno čitanje za sada savršeno dovoljno da probate i krenete da radite ovu “tehniku”.Komentari

Upis komentara

Potpišite se kao:Upišite riječ test ovdje
Ovaj kontrolni tekst je uveden da bi spriječili spam programe da automatski upisuju nepotrebne reklame.