Početak>Put do sreće>Afirmacijama do željenih osobina

Afirmacijama do željenih osobina

Afirmacije su kratke izjave pomoću kojih se mogu izgraditi neke željene osobine.

Mnogi mistici pišu o moći koju u sebi nose afirmacije, čak tvrde da mnoge želje možemo ostvariti uz pomoć njih. Naravno da bi afirmacije djelovale moraju sadržati bit onoga što želimo da postignemo ili ostvarimo i trebale bi se svakodnevno ponavljati. Dok se izgovaraju dobro je biti potpuno koncentrisan na riječi koje se izgovaraju. Drugim riječima, mora se zaista vjerovati u ono što se govori.

Autosugestija je sila što se nalazi u nama a naše misli su alat kojim je pokrećemo. Autosugestija se pokreće i putem naših pozitivnih i negativnih misli, znači većinom se osjećamo onako kako mislimo. Putem afirmacija možemo pokrenuti silu autosugestije. Afirmacije su jedno izvanredno sredstvo koje nam može pomoći da za prilično kratko vrijeme ostvarimo neke željene osobine, ili se oslobodimo nekih neželjenih osobina.

Nesvjesno stvaranje emocija

Na primjer, mnogo puta nam se sigurno desilo da se ustanemo loše raspoloženi. Tada nam obično većina stvari koje želimo da uradimo, jednostavno ne ide od ruke. I čega god se dohvatimo bude samo lošije. Zašto? Možda smo loše spavali, možda smo dobili otkaz, može biti mnogo raznih razloga. Ono što ce možda zvučati čudno a što je uglavnom istinito, je da taj loš osjećaj u stvari nije bio uzrokovan nekim spoljnim razlozima, već našim mislima, to jest našom vlastitom autosugestijom. Obično ne spavamo dobro ako razmišljamo o nekom problemu, a sam otkaz nam ne moze dati loš osjećaj, već razmišljanje i briga oko otkaza.

Dok smo bili djeca u nas su usađivana određena pravila ponašanja, određeni ciljevi, određena mjerila. I onda kada u životu ne uspijemo postići sve to, počnemo sami sebi nesvjesno da govorimo kako nam stvari ne idu kako treba. Znači sami smo na sebe uticali da se loše osjećamo. Ima ljudi koji se ne bi tako osjećali da su bili na našem mjestu, čak i da se neke gore stvari dese.

Svjesno stvaranje emocija

Da nastavimo istu priču. Znači sami smo sebi govorili da nismo ostvarili željene ciljeve i da je to nešto loše i negativno, nešto zbog čega se trebamo stidjeti. Ako sada okrenemo naše misli i počnemo sebi da dajemo pozitivne afirmacije, sigurne je da ćemo se makar malo početi osjećati bolje. Pozitivni rezultati ne mogu doći odjednom, jer i to je jedna navika koja se mora steći. Navika pozitivnog razmišljanja.

Uzmimo na primjer da pri jednom tako lošem osjećaju počnemo da razmišljamo pozitivno. Pustimo misli oko neuspjeha koji smo imali i usredsredimo se, na primjer, na nešto što volimo. Za kratko vrijeme će loš osjecaj popustiti i nastupiće bolje raspoloženje. Ako malo bolje razmislimo, vidjećemo da smo ovu tehniku nesvjesno koristili mnogo puta.

Znači sve što treba da uradimo je da postanemo svjesni ove sile u nama. Da postanemo svjesni da možemo i da hoćemo, da ništa nije nepromjenljivo i nemoguće, da sila autosugestije može da se koristi u pozitivne svrhe. I takvim razmišljanjem ćemo vremenom stvoriti jedan sasvim drugačiji stav prema stvarima u životu, i uvidjećemo koliko pozitivne snage ima u nama.


Primjeri afirmacija

Navedene afirmacije su uzete iz knjige Moć podsvijesti od Džozefa Marfija.

Shvatite moć podsvijesti
"Podsvijest ima odgovor i ovog trenutka mi ga nudi. Zahvalan sam joj jer beskrajna mudrost podsvijesti poznaje samu suštinu stvari. Čvrsto sam uvjeren u ispravnost svojih misli i svojom odlučnošću oslobađam čudesnu moć podsvijesti."

Obnavljanje sposobnosti pamćenja
"Moje pamćenje se od danas znatno popravilo. U svakom trenutku i na svakom mjestu bicu u stanju da se sjetim svega što mi je potrebno. Novi utisci biće sasvim jasni i određeni, pamtiću ih sa lakoćom i automatski. Sve što pokušam da prizovem u pamćenje pojaviće se u pravom, neokrnjenom obliku. Svakoga dana zapažam znatan napredak i uskoro će mi pamćenje biti bolje nego ikada."

Kako prevazići neprijatne karakterne osobine
"Od ovog trenutka ću biti bolje raspoložen. Sreća, zadovoljstvo i veselje postaju moje normalno sanje duha. Iz dana u dana pokazujem sve više razumijevanja i ljubavi prema bližnjima. Od ovog časa postajem središte dobrog raspoloženja za sve oko sebe i svojom radošću zarazno djelujem na okolinu."

Kako ostvariti sliku željenog načina života
"Beskrajna mudrost me vodi i usmjerava. Posjedujem savršeno zdravlje i moje tijelo i duh se ponašaju u skladu sa zakonom univerzalnog sklada. Uživam u ljepoti, obilju, ljubavi, spokojstvu. Mojim cjelokupnim životom upravlja princip ispravnog djelovanja. Opštu premisu temeljim na vječnim istinama i znam, osjećam i vjerujem da moja podsvijest reaguje u skladu sa prirodom mojih svjesnih razmišljanja."

Ostvarivanje željenog i prevazilaženje oskudice
"Beskrajna umnost koja je rodila želju pruža mi savršen plan za ostvarivanje te želje. Svjestan sam da unutrašnja mudrost moje podsvijesti priprema pravi odgovor i da će moja unutrašnja osjećanja i težnje naći svoju materijalizaciju u spoljašnjem svijetu. Prožimaju me mir, uravnoteženost i sklad."

Kako se izliječiti od bolesti
"Moje tijelo i svi njegovi organi tvorevina su beskrajne mudrosti moje podsvijesti koja zna kako da me iscijeli. Stvorila je tkiva, mišiće i kosti moga tijela, sada pristupa preobražavanju svakog atoma moga bića u skladu sa prvobitnim savršenim obrascem. Zahvalan sam joj za iscjeljenje koje mi, osjećam, donosi. Čudesno je djelo stvaralačke inteligencije u meni."